INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Cine trebuie să se înscrie în Spațiul Virtual Privat până la 1 martie 2022. Pașii de urmat pentru a crea cont pe site-ul ANAF [VIDEO]

ANAF

Înregistrarea în Spatiul Virtual Privat (SPV) devine obligatorie începând cu 1 martie.

Această etapă începe cu transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente, verifică situaţia fiscală proprie etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât şi cele ale administraţiei fiscale.

ANAF le recomandă contribuabililor să facă demersurile necesare pentru înregistrarea în

Spaţiul Privat Virtual, până la data de 1 martie 2022, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situaţia în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic şi nu prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc.

Cine se poate înscrie în SPV

Persoanele fizice sau juridice care deţin certificate digitale calificate pot solicita

înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu deţin un astfel de certificat pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator şi parolă.

Cei care nu se vor înscrie nu vor fi amendați. Însa in situaţia în care contribuabilii/plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

Profesiile liberale la care proiectul face se referire sunt: arhitect, asistent social, asistent medical, avocat, auditor energetic pentru clădiri, auditor financiar, biochimist, biolog, chimist, contabil, diriginte șantier, consultant fiscal, executor judecătoresc, farmacist, expert criminalist, sociolog, expert contabil, expert tehnic judiciar, evaluator autorizat, fizioterapeut, geodez, logoped, moașă, interpret limbaj mimico-gestual, mediator, medic, dentist, veterinar, notar, optician, practician în insolvență, restaurator, notar public, expert în fizică medicală, traducător și specialist în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, tehnician de proteze și orteze.

Ca o mențiune, toți contribuabilii care lucrează în baza unor contracte de drepturi de autor trebuie să aibă cont pe SPV pentru a putea urca documente contabile.

Informaţii suplimentare cu privire la înrolarea în Spaţiul Privat Virtual se pot obţine accesând portalul ANAF, la secţiunea „Servicii Online” sau vizionând materialele informative publicate pe www.youtube.com ori telefonic, apelând Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.

Instrucțiuni pentru înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital calificat:

Instrucțiuni pentru înregistrarea în SPV a persoanelor fizice pe bază de user si parolă:

„Prin O.G. nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, a fost introdusă, începând cu data de 1 martie 2022, obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin intermediul Spaţiului Privat Virtual. Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate

economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale”, arată ANAF.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *