INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Ciucă: Se caută surse alternative de asigurare a gazului. În acest moment, România poate produce mai mult decât consumă

Ciucă: Se caută surse alternative de asigurare a gazului. În acest moment, România poate produce mai mult decât consumă

România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, iar în acest moment consumul este mai mic decât capacitarea de producție internă, a spus premierul Nicolae Ciucă. Declarația vine după ce Gazprom a anunțat că a tăiat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să plătească în ruble pentru energia importată.

„Am avut o discuție în această dimineață cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub căpacitatea de producție pe care noi o avem. Suntem una dintre puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar”, a spus premierul, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Ciucă a adăugat că România caută alternative la gazul rusesc.

„Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat el.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut recent ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *