INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Corpuri de iluminat în Bârlad din fonduri norvegiene

Corpuri de iluminat în Bârlad din fonduri norvegiene

De curând a fost finalizat unul dintre cele două proiecte de modernizare și extindere a rețelei de iluminat public din municipiul Bârlad. Este vorba de proiectul derulat cu fonduri norvegiene, prin care au fost înlocuite 2.590 corpuri de iluminat de tip LED.

În cadrul proiectului (1.482.355 euro) a fost implementat un sistem de telegestiune care permite reglarea automată a intensității luminii electrice în funcție de lumina naturală, dar și de dinamica stradală (becurile de pe stradă se aprind doar în momentul în care senzorii surprind activitate în traficul rutier și pietonal).

Iluminatul inteligent va duce la o reducere a costurilor de aproximativ 75%.

”2023 este anul în care multe dintre proiectele începute se vor încheia. Începem numărătoarea inversă. Ne pregătim să pășim în perioada de confort la care visăm cu toții de zeci de ani. În momentul de față, sunt începute toate proiectele de anvergură pentru care am solicitat și obținut fonduri europene din 2016 și până acum. Desigur, urmează asfaltarea străzilor din cartierele Munteni și Podeni, investiție ce v-a fi demarată în perioada următoare, dar despre asta vom vorbi în curând”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Referitor la modernizarea rețelei de iluminat, mai există un proiect în derulare, cu fonduri europene, în valoare de 2,2 milioane euro. Prevede montarea a 1.261 de corpuri de iluminat, precum și înlocuirea și montarea a 277 de stâlpi, pe 20 de străzi: Tecuciului, Vasile Milea, Bulevardul Primăverii, Bulevardul Epureanu, Dragoș-Vodă, Mihai Viteazul, Ioan Popescu, Cpt. Grigore Ignat, Vasile Pârvan, Paloda, Col. Simionescu Sava, Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu, Marcel Guguianu, Constantin Hamangiu, 1 Decembrie, Ștefan cel Mare, Bulevardul Republicii, Popa Șapcă și Fagului.

În cadrul acestui proiect, cablurile încolăcite pe stâlpi, precum și cele care atârnă între aceștia și care au provocat atât de multe incidente, vor fi îngropate.

”Așa cum am mai spus, modernizarea infrastructurii de iluminat este o investiție care, deși nu este extrem de vizibilă, îi vom simți toate beneficiile: vom avea mai multă lumină, consum redus drastic, scăpăm de pierderi, de disconfort și de poluarea pe care le implică lămpile tradiționale și vechea rețea de iluminat”, a adăugat primarul Dumitru Boroș.

În momentul de față, la nivelul municipiului Bârlad sunt în derulare următoarele proiecte:

1. Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon (asfaltarea celor mai circulate străzi din oraș)

2. Achiziția a 10 autobuze electrice

3. Construire autobază pentru parcul de autobuze electrice

4. Reabilitare și extindere rețele apă și canal

5.Construire corp nou Grădinița nr. 5

6. Reabilitarea și extinderea Sălii de sport de pe strada Nicolae Tonitza

7. Consolidare, modernizare și dotare a Școlii Profesionale

8. Modernizare, extindere și dotare Grădinița nr. 8

9. Varianta de ocolire a Municipiului Bârlad

10. Modernizarea sistemului de iluminat derulat cu fonduri europene

11. Reabilitare termică secția Pediatrie

12. Modernizare și extindere Ambulatoriu de specialitate

13. Extindere Grădinița nr. 2

14. Reabilitarea și modernizarea Grădinii Publice

15. Construire centru de zi pentru persoane vârstnice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *