Lazăr Paul Iulian, primarul comunei Muntenii de Jos, este omul care merge în viață cu credința în suflet că un primar bun este cel care reușește să formeze un colectiv sănătos, devotat unei cauze comune, capabil să activeze în echipă.
Preferă să spună lucrurilor pe nume, de aceea, uneori, pare a fi incomod pentru unii. Spiritul responsabilității, onestitatea și grija față de oameni sunt pilonii care-i conturează personalitatea primarului Comunei Muntenii de Jos.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcția de primar?
A fi primar, înseamnă a fi un bun gospodar, înseamnă a fi responsabil absolut de toate aspectele vieții din localitatea administrată. Mă refer, în special, la viața socială. Este important ca primarul să fie aproape de oameni, să le cunoască problemele și să găsească soluții.
Primarul este cel care trebuie să găsească modalități de îmbunătățire, modernizare și dezvoltare a localității și să le implementeze. A fi primar, pentru mine, înseamnă o mare responsabilitate. Sunt conștient și recunoscător de rolul care mi l-au încredințat cetățenii comunei.
Totodată, sunt extrem de recunoscător pentru întreg efortul pe care îl depun toți cei care au venit alături de mine și fac parte din echipa mea administrativă, le mulțumesc și îmi doresc să avem din ce în ce mai multe reușite sub coordonarea mea.
Cum vă simțiți în această funcție?
Îmi place să lucrez cu oamenii. Până a fi ales la funcția de primar al comunei Muntenii de Jos, am activat în cadrul primărie, având funcția de Șef Serviciu pentru Situații de Urgență, un post în care te confrunți cu situații extreme, foarte dificile, iar deciziile tale trebuie să fie corecte, rapide și rationale.
De aceea, îmi sunt cunoscute problemele cu care se confruntă cetățenii comunei noastre. Aș vrea să menționez că, prin discuțiile cu oamenii, în cadrul campaniei electorale, am identificat acele probleme pe care mi le-am propus spre soluționare.
Deși sunt de ceva timp pe această funcție, pot să vă spun că programul meu este același, în fiecare zi. Ajung la primărie la 7 dimineața, aproape fără excepție. Când am obținut primul mandat de primar, pentru că știam din calitate de cetățean cum se lucrase până atunci, prima decizie pe care am luat-o a fost aceea de a ține audiențe în fiecare zi.
Știu că majoritatea primarilor au stabilit doar o zi de audiență pe săptămână, cu interval orar dinainte fixat, iar cetățenii trebuie să aștepte acea zi, să se înghesuie și să își spună problemele pe repede înainte. Faptul că sunt prezent zilnic în primărie, încă de dimineață, m-a făcut să iau decizia de a ține audiențe în fiecare zi, indiferent de ora la care vine cetățeanul, pentru că probleme pot să apară rapid, iar eu vreau să le ofer cetățenilor soluții în timp util.
Unii au învățat că mă trezesc devreme, așa că de la 7:00 – 7:30 mă așteaptă să vorbim. Cred că această măsură este tot ceea ce pot face pentru a fi mereu aproape de locuitorii comunei și de a încerca să-i ajut pe fiecare dintre ei.
Care sunt principalele realizari pe care le puteți aduce în fața opiniei publice, de la preluarea acestui mandat?
- Asfaltare aprox. 1,5 km D.C.30 în satul Mânjești (finanțare din bugetul local);
- Asfaltare 3,2 km drumuri sătești în satele Mânjești, Muntenii de Jos și Băcăoani (finanțare prin C.N.I.);
- Asfaltare aprox. 0,5 km în zona Penitenciarului (finanțare din bugetul local);
- Extindere alimentare cu gaze naturale, aprox. 4 km în Munteni Râpă;
- Deviere curs ape pluviale și zid de susținere în satul Băcăoani, zona „Hățaș”;
- Implementare proiect european „TIC” – achiziționare table inetractive, videoproiectoare, lapto-uri pt profesori și tablete pt toți elevii de la Șc. Gimnazială „A. Porumboiu” Muntenii de Jos;
- Construire garaj pentru utilajele primăriei și a micribuzului școlar;
- Construire grădiniță cu program prelungit în Muntenii de
- Modernizarea sistemului de iluminat public (de tip led) în toată comuna din stâlp în stâlp;
- Extinderea rețelei de iluminat public în zona „Gară” – Muntenii de Jos;
- Betonare alee pietonală în imediata vecinătate a Bisericii Băcăoani;
- Demararea lucrărilor de asfaltare, finanțate pe Programul Național de Investiții „A. Saligny,” a 5,8 km de drumuri sătești în Secuia, Băcăoani și Mânjești.
- Semnarea Contractului de finanțare privind construcția unei piste de biciclete în satul Muntenii de Jos. Momentan ne aflăm la stadiul emiterii certificatului de urbanism.
- Aprobarea proiectului de apă și canalizare în satul Secuia, zona „Vișin” și extindere rețea de apă în zona „Gară”, satul Muntenii de Jos.
- modernizare stație autobuz în satul Băcăoani;
- construire punte pietonală peste cursul de apă nepermanent în Munteni Râpă;
- construire stații autobuz/microbuz în zona „Gară”, Muntenii de Jos și în zona „Median”, Munteni Râpă;
- împrejmuirea terenului de sport din satul Muntenii de Jos;
- construire fântână în Dobârceni – Mânjești;
- pietruire drumuri sătești în toate satele comunei.
Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul anului 2023. Oare ar trebui să mai vorbim despre pietruire?
Nu, n-ar trebui să vorbim despre acest lucru, dar sunt căteva sectoare de drum pentru care, momentan, nu prea avem altă soluție. Lucrările de asfaltare trebuie să vină după cele de aducțiune de apă și canalizare, așa este firesc, așa văd lucrurile. Noi avem de modernizat și de extins rețeaua de apă și canal prin P.O.I.M (Programul Operațional Infrastructură Mare), program a cărui implementare are mari întârzieri, nu din vina noastră.
Pe de altă parte și cetățenii de la marginea satelor plătesc taxe, și ei plătesc impozite, oare nu merită să aibă măcar piatră pe drumurile care devin impracticabile pe vreme rea?
Dorința mea cea mare este, bineînțeles, să asfaltăm drumurile, să realizăm întreaga parte de infrastructură de la nivelul comunei, pentru că de aici pleacă totul. Se vorbește foarte mult despre digitalizare, despre plata taxelor online, dar dacă le înlesnim cetățenilor acest lucru, haideți să le înlesnim și bunul mers la viața de zi cu zi.
Obiectivul pe care mi-l propun pentru un nou mandat, dacă cetățenii îmi vor acorda încrederea, va fi ca toate drumurile din comuna Muntenii de Jos să fie asfaltate.
Ce vă recomandă pentru un nou mandat de primar? Care credeți că sunt calitățile pe care orice bun primar trebuie să le dețină?
Ceea ce consider eu că mă recomandă pentru un nou mandat de primar sunt realizările actualului mandat, relatiile bune pe care le am cu cetățenii, cât și cu echipa cu care lucrez în cadrul Primăriei Muntenbii de Jos.
Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un viitor pretendent la funcția de primar trebuie să fie onestitatea. Această calitate, îmbinată cu răbdare, capacitate de comunicare și viziune asupra ceea ce dorești să realizezi, consider că ar fi atribute pe care trebuie să le dețină orice viitor primar.