INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Festivalul „Vasluiul Medieval” aduce istoria în prezent

Festivalul "Vasluiul Medieval"

Pe malurile mărețului Ansamblu Monumental „Podul Înalt” din Băcăoani, se va desfășura evenimentul cultural-artistic de amploare în perioada 5-7 iulie, Festivalul „Vasluiul Medieval”. Organizat de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui și Primăriile Municipiului Vaslui și Muntenii de Jos, festivalul este o ocazie unică pentru publicul larg să se întoarcă în timp, explorând fascinanta epocă medievală moldovenească.

Evenimentul începe cu fastul unei parade impresionante a costumelor medievale, ce va străbate traseul de la Crucea Gării până în Centrul Civic. Această deschidere spectaculoasă va fi urmată de inaugurarea Ansamblului Monumental „Podul Înalt” din Băcăoani, locul central unde vor avea loc toate activitățile artistice planificate.

Unul dintre punctele de atracție ale festivalului sunt expozițiile tematice, ce vor ilustra viața cotidiană și splendoarea culturală a Moldovei medievale. De la artefacte rare și costume autentice până la arme și ustensile meșteșugărești, vizitatorii vor putea să se imerseze complet în atmosfera acelei epoci îndepărtate. O piesă de teatru special concepută pentru festival va captiva audiența cu povești și legende ale voievozilor moldoveni, aducând în prim-plan eroismul și tragismul timpurilor medievale.

În plus, un concert de excepție, susținut de invitați surpriză, va încânta publicul cu muzică inspirată din perioada respectivă, completând atmosfera festivă a evenimentului.

Meșteșugari iscusiți din diverse colțuri ale țării vor fi prezenți în număr mare, oferind demonstrații impresionante ale măiestriei lor în diferite arte medievale, cum ar fi armurăria, fierăria, pielăria și monetăria. Vizitatorii vor avea ocazia să asiste la procesul de creație al unor obiecte unicat și să înțeleagă complexitatea și rafinamentul meșteșugurilor vechi.

În cadrul Târgului meșteșugarilor „Popasul artizanilor”, se vor putea achiziționa suveniruri și produse realizate manual din materiale naturale, fiecare piesă fiind o mărturie a tradițiilor și priceperii meșteșugărești transmise din generație în generație.

O atracție deosebită va fi Tabăra medievală, unde cavalerii vor recrea viața de tabără și vor împărtăși cu cei mici și cu toți cei interesați secretele luptelor și ale armelor medievale. Reconstituirea unei bătălii medievale, inspirată de celebrele confruntări de la Podul Înalt, va adăuga un plus de autenticitate și dramatism atmosferei festivalului.

Pentru a completa experiența, ansamblurile de dansuri vor oferi spectacole captivante, reflectând cultura și tradițiile balurilor medievale, aducând în lumină dansurile sofisticate de la curțile regale din întreg Occidentul medieval și de la curțile voievodale din Țările Române.

Pentru cei mici, festivalul include ateliere creative care stimulează imaginația și dezvoltă abilitățile practice, oferindu-le oportunitatea de a explora și de a învăța despre trecutul istoric al Moldovei într-un mod interactiv și educativ.

Deliciile gastronomice ale vremurilor de altădată vor fi redate la „Târgul de bunătăți”, unde bucătari pricepuți vor găti după rețete tradiționale, satisfăcând pofta de a experimenta a vizitatorilor. Standurile cu băuturi răcoritoare și cafea vor asigura o ambianță plăcută și reconfortantă pentru toți cei prezenți.

Ediția din acest an promite să fie una memorabilă, marcată de spectacole de jonglerii cu foc, de jocuri de lumini fascinante și de magnifice focuri de artificii care vor lumina cerul nopții. Festivalul „Vasluiul Medieval” nu este doar un eveniment cultural, ci și o punte între trecut și prezent, aducând în prim-plan bogăția și diversitatea patrimoniului cultural al Moldovei.

Pentru a facilita participarea tuturor doritorilor, Consiliul Județean Vaslui a pus la dispoziție transport gratuit pe parcursul întregii perioade a festivalului, asigurând astfel accesibilitatea și confortul pentru toți cei care doresc să se bucure de acest regal cultural medieval. Traseul autobuzelor va acoperi ruta Centrul Civic – Ansamblul Monumental „Podul Înalt” Băcăoani – Centrul Civic Vaslui, cu curse regulate în fiecare oră.

Festivalul „Vasluiul Medieval” este o oportunitate de neegalat pentru iubitorii de istorie și cultură de a descoperi și celebra moștenirea medievală a Moldovei, printr-o serie captivantă de evenimente și activități menite să trezească interesul și să inspire imaginația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *