INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Investițiile din fonduri europene în infrastructura spitalicească intră în linie dreaptă. Ministrul Marcel Boloș: ”Am stabilit cadrul pentru ca în 2027 să avem spitale noi în toate regiunile țării”

Investițiile din fonduri europene în infrastructura spitalicească intră în linie dreaptă. Ministrul Marcel Boloș

Guvernul României a adoptat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență care reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate 2021-2027 și din împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale.

„Deși sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu și fragmentat, iar asta ne pune în situația de a fi printre statele UE cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate. Când am venit în MIPE infranstructura spitalicească nu era în Programul Sănătate 2021-2027, chiar dacă suntem în situația în care mai multe spitale publice se află într-un stadiu avansat de uzură, iar în ultimii 25 de ani s-au construit prea puţine spitale publice, cu atât mai puţin spitale publice de anvergură. Acum, știm sigur că în 2027 vom avea spitale noi în orice colț al țării. În logica măsurilor pentru a obține rezultate în domeniul sănătăţii, ordonanța de astăzi stabilește măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanțate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai așteptate investiții, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de români. Mai mult, avem parte de o premieră care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investiții strategice în infrastructură, odată ce am făcut posibilă combinarea finanțării din fonduri externe nerambursabile cu împrumutul BEI. Cele două priorități din Programul Sănătate la care face referire ordonanța adoptată de astăzi înseamnă cel puțin 7 spitale mari (județene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite și dotate și alte 20 spitale publice municipale și orășenești construite sau reabilitate și dotate. Până la finalul anului, contractele de finanțare pentru toate aceste spitale vor fi încheiate, astfel încât să avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investiții de o asemenea importanță și anvergură”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *