INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Jumătate din Programele Regionale pentru 2021-2017 sunt aprobate

Jumătate din Programele Regionale pentru 2021-2017 sunt aprobate

După aprobarea PR Vest, PR Sud-Muntenia și PR Nord-Vest, European Commission anunță că și PR Sud-Vest Oltenia, cu o alocare de 1,2 miliarde de euro, a primit aviz pozitiv din partea Executivului European.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro.

În cadrul fiecărui Program Regional, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comsiei Europene a unui nou Program Regional aferent perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

În acest moment, patru Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, după ce săptămâna trecută MIPE a primit aviz pozitiv pentru PR Vest, PR Sud-Muntenia și PR Nord-Vest.

„Cu fiecare Program Regional aprobat, suntem tot mai aproape de momentul mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. Regiunea Sud-Vest Oltenia se confruntă cu un declin demografic constant în ultimii 10 ani, cauzat de scăderea natalităţii şi de creşterea migraţiei și are mari dificultăți în reținerea populației tinere și a celei calificate. Tocmai de aceea, prin această alocare de 1,2 miliarde de euro, autoritățile locale din cele peste 40 de orașe și 200 de comune ale regiunii vor fi direct răspunzătoare de valorificarea avantajelor competitive ale regiunii și de abordarea blocajelor cheie în sectoare specifice cum sunt educația, mobilitatea și eficiența energetică”, a transmis ministrul Marcel Ioan Boloș.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

Obiectivele asumate de PR Sud-Vest Oltenia

În data de 14 octombrie a fost aprobat cel de-al patrulea program regional aferent perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

Programul Regional Sud-Vest Oltenia beneficiază de o alocare totală de 1.208.985.930 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, competitivitatea prin inovare și întreprinderi dinamice (alocare totală 243,32 meuro), digitalizarea în beneficiul cetățenilor și al firmelor (alocare totală 34,48 milioane de euro), eficiența energetică și infrastructura verde (alocare totală 279,47 milioane de euro), mobilitatea urbană durabilă (alocare totală 115,92 milioane de euro), accesibilitatea și conectivitatea la nivel regional (alocare totală 174,49 milioane de euro), educația modernă și incluzivă (alocare totală 84,74 meuro), precum și dezvoltarea teritorială sustenabilă (alocare totală 227,71 milioane de euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 48,82 milioane de euro.

Programul Regional Sud-Vest Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7441/14.10.2022. Decizia a fost emisă cu data de 14 octombrie și comunicată prin sistemul informatic care asigura interfața Comisia Europeană cu România în data de 17 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *