INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

PNRR: Contracte semnate în valoarea de 35 milioane de euro pentru înființarea, restaurarea și modernizarea a 6 muzee și memoriale

Contracte semnate în valoarea de 35 milioane de euro pentru înființarea, restaurarea și modernizarea a 6 muzee și memoriale

Astăzi, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, au fost semnate șase contracte de finanțare pentru înființarea, restaurarea și modernizarea de muzee și case memoriale, în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La eveniment au participat, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu și secretarul de stat Hegedüs Csilla.

„Ne aflăm la un prag unde încheiem o etapă intensă de pregătire a proiectelor și ne îndreptăm spre o etapă laborioasă de realizare a unor investiții așteptate, în valori cultural-istorice de interes național și european. Este vorba de șase investiții în muzee și memoriale care vor contribui la înțelegerea istoriei României, a recunoașterii memoriei comunismului și a consecințelor sale. Sunt obiective culturale și istorice necesare pentru reconcilierea cu trecutul, dar și pentru educarea generațiilor născute după anul 1990. Aceste investiții se vor constitui totodată și în resurse importante de cercetare a istoriei, în particular a mecanismelor conflictelor și opresiunii. Ne așteptăm ca aceste muzee pentru care alocăm 35 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență să devină un punct central al comunității în care vor funcționa”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Valoarea totală a investițiilor din PNRR pentru cele 6 contracte semnate astăzi este de 35 milioane euro. Finanțarea este acordată prin cele două apeluri de proiecte din cadrul Investiției I2. Modernizarea/crearea de muzee și memoriale din Componenta C11 –Turism și cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Valoarea totală a alocării din PNRR pentru cele două apeluri de proiecte este de 68,5 milioane euro.

„România este datoare cu recunoașterea dramelor provocate oamenilor și societății de regimurile totalitare și avem această responsabilitate, de a educa generațiile viitoare într-un mod interactiv și participativ, astfel încât greșelile istoriei să ne fie cu adevărat lecții și să construim o societate care să aibă la bază valorile europene. Prin astfel de investiții, se creează o constelație a locurilor suferinței pe care nu avem voie să le uităm. În continuare, trebuie să facem demersuri pentru a atrage tinerii către toate aceste muzee. Felicit pe toți cei care au făcut ca inițiativele pentru valorificarea patrimoniului cultural național să se transforme în acțiuni concrete”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

„Într-o anumită măsură, se va schimba viața oamenilor din aceste orașe, va fi mai bună atât pentru tineri, cât și pentru cei în vârstă. Când obiectul contractelor semnate astăzi se va materializa, nu doar că vor fi promovate obiectivele turistice/culturale tematice de mare importanță pentru România, dar se vor crea și noi locuri de muncă în industria turistică. Selecția locurilor și tematicii muzeelor propuse a fost realizată având în vedere, pe de o parte, valoarea simbolică a locațiilor în lupta împotriva regimurilor totalitare, precum și contribuția lor la dezvoltarea coeziunii socio-economice și scăderea disparităților”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *