INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Klaus Iohannis, moment de reculegere în Germania, pentru victimele incendiului de la Constanţa: ”Pandemia de COVID-19 a cauzat o criză care a afectat nu doar Europa, ci întreaga lume”

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la evenimentul ”Forumul European Carol cel Mare” din Aachen, Republica Federală Germania, în discurs el menţionând tragedia care a avut loc la Constanţa, la Spitalul de Boli Infecţioase, în urma căreia au murit şapte pacienţi. Şeful statului a vorbit despre efectele pandemiei de COVID-19 asupra întregii lumi şi a arătat că este important să revenim la normalitate, integrând lecţiile învăţate din aceasta criză.

Şeful statului a spus că îşi începe  discursul cu o informaţie tristă. ”Astăzi a avut loc o mare tragedie în România, într-un spital din Constanţa. A fost un incendiu şi, din păcate, au murit şapte pacienţi. Vă rog frumos pe toţi, împreună cu mine, să păstrăm un moment de reculegere! Vă rog să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Spitalul din Constanţa!”, a afirmat preşedintele. 

Klaus Iohannis a arătat că se bucură să participe la acest forum, în contextul festivităţilor de decernare a premiului internaţional Carol cel Mare al oraşului Aachen pentru anul 2020. 

”Cred că ne este tuturor clar: ne aflăm într-un punct de cotitură pentru Uniunea Europeană. Pandemia de COVID-19 a cauzat o criză care a afectat nu doar Europa, ci întreaga lume. Mai mult decât alte momente dificile cu care ne-am confruntat în ultima decadă, printre care criza economico-financiară declanşată în 2008 şi efectele ei, pandemia ne-a obligat să găsim rapid soluţii. În ciuda unor ezitări iniţiale, acestea au fost puse în practică într-un timp foarte scurt. Împreună, în cadrul Uniunii, am reuşit să luăm cele mai urgente măsuri pentru a reveni la o viaţă socială cât mai apropiată  de cea normală”, a spus el. 

Şeful statului a menţionat că acum este important să revenim la normalitate,  integrând, în acelaşi timp, lecţiile învăţate din aceasta criză. 

”Această pandemie a evidenţiat, în primul rând, valoarea adăugată substanţială a cooperării la nivelul Uniunii, între statele membre, inclusiv în domenii care ţin eminamente de competenţa acestora. Prin cooperare şi acţiune comună, am reuşit să asigurăm răspunsurile corecte, bazate pe unitate şi solidaritate europeană. Împreună am avut o capacitate sporită  pentru repatrierea cetăţenilor noştri la începutul pandemiei. Împreună am hotărât crearea unei rezerve de echipament medical. Împreună am decis acţiunea comună pentru susţinerea redresării economiei europene şi a pregătirii rezilienţei socio-economice”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Potrivit şefului statului, cea mai importantă lecţie este tocmai aceasta – a valorii adăugate incontestabile a unităţii şi solidarităţii europene. 

Klaus Iohannis a arătat că gestionarea pandemiei a evidenţiat şi unele puncte slabe. ”Astfel, am constatat ca ne  lipsesc şi trebuie să creăm rapid capacităţi europene de producţie care să ofere o mai mare securitate în sectorul sanitar şi farmaceutic. Trebuie să consolidăm Piaţa Internă a Uniunii. Coridoarele verzi pe care le-am asigurat s-au dovedit absolut necesare pentru a menţine fluxuri funcţionale de bunuri şi servicii. Trebuie să regândim parteneriatele noastre externe, astfel încât să consolidăm relaţiile atât cu acele state şi organizaţii care ne împărtăşesc valorile şi aspiraţiile, cât şi cu partenerii noştri din vecinătate. Trebuie să investim în rezilienţa internă şi externă a Uniunii  pentru a putea fi mai bine pregătiţi pentru evenimente imprevizibile sau destabilizatoare în interior sau în vecinătatea noastră. Trebuie să acordăm o atenţie specială noilor provocări care ţin de securitatea cibernetică şi de autonomia Uniunii în sectoare economice cheie. La acestea se adaugă necesitatea de a limita efectele schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât să obţinem neutralitatea climatică până în 2050”, a afirmat el. 

În opinia sa, Planul de redresare pentru Europa ne oferă instrumentele pentru a spori rezilienţa Uniunii, pentru a pregăti tranziţia digitală şi cea verde şi pentru atenuarea şocurilor sociale ale pandemiei şi reprezintă şi o schimbare de paradigmă, pentru că va sprijini tranziţia către un nou model de creştere economică bazat pe sustenabilitate şi echitate.

De aceea, spune preşedintele, este esenţial ca  implementarea noilor obiective de dezvoltare să se realizeze într-o  manieră inclusivă, evitându-se accentuarea decalajelor de dezvoltare. România rămâne pe deplin angajată în procesul de redresare economică post-criză. 

Klaus Iohannis a vorbit şi despre combaterea schimbărilor climatice, un imperativ la nivel european.

”Avem nevoie de o resetare a economiilor europene către o abordare sustenabilă, cu beneficii concrete pentru generaţiile actuale, şi cele viitoare. România susţine deplin obiectivele şi demersurile la nivel european referitoare la tranziţia ecologică. 

În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere complexitatea deosebită a acestui proces, care se va derula pe durata mai multor decenii, cu numeroase  provocări. Pentru România, provocările cele mai mari vor privi corelarea demersurilor de reducere a emisiilor cu obiectivul de dezvoltare în continuare a economiei naţionale. De aceea, deciziile pe care le vom lua la nivel european şi implementarea ulterioară a acestora trebuie să ţină seama atât de particularităţile statelor membre referitoare la tipul de energie pe care îl utilizează (mixul energetic), cât şi de  necesităţile lor specifice de dezvoltare şi impactul social al măsurilor”, a mai spus el. 

Preşedintele a mai declarat că traversăm provocări fără precedent, fie că vorbim de pandemie, de impactul transformărilor digitale sau de înmulţirea catastrofelor naturale.

”Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului, pentru a avea un viitor mai bun. Sunt încrezător că în cadrul Uniunii Europene vom avea forţa de a ne asigura acest viitor”, a spus şeful statului în finalul discursului susţinut în Germania. 

sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *