INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Luiza Zavloschi a fost omagiată la Buda, comuna Oșești

Luiza Zavloschi a fost omagiată la Buda, comuna Oșești

Autorităţile din comuna Oşeşti au organizat astăzi în satul Buda o serie de activităţi cultural-artistice dedicate primei femei-primar din România, Luiza Zavloschi.

Şi în acest an, localnicii şi-au dat întâlnire în curtea şcolii din satul Buda, unde au participat la un spectacol artistic.

„Ziua aceasta este printre puținele zile ale unui sat când sunt organizate evenimente culturale și este prilejuită de existența unei mari personalități, cum este Luiza Zavloschi, care este din satul dumneavoastră și care a avut onoarea să fie aleasă primar în localitatea dumneavoastră, printre primele trei femei primar din România, fiindcă nu era atunci obiceiul să candideze, iar femeile nici nu aveau drept de vot. De aceea, personalitatea aceasta care vă reunește an de an trebuie să fie comemorată și să ne amintim de ea, altfel omagiată și respectată. Respectând-o pe ea, ne respectăm pe noi înșine”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Luiza Zavloschi a fost fiica unui gospodar din Buda. A absolvit Şcoala Normală din Iaşi şi, la întoarcerea în satul natal, s-a căsătorit, tot cu un învăţător, devenind un adevărat model în activitatea didactică.

Ca primar, Luiza Zavloschi a îndeplinit două mandate, a dovedit o bună administrare a comunei, refăcând toate drumurile şi clădirile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *