INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Primarul Mihai Chirica a participat astăzi la deschiderea Conferinței Naționale cu tema „111 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iașului, 13.10.1911-13.10.2022”

111 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iașului, 13.10.1911-13.10.2022

Evenimentul este organizat de Statul Major al Forțelor Aeriene, prin Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, Baza de Instruire și Formare a Personalului „Aurel Vlaicu” Boboc, Buzău, Baza 90 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău și Muzeul Militar „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, în cooperare cu Academia Română, Filiala Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și având sprijinul operațional al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, Asociației „Sf. Ierarh Alexandru, Ocrotitorul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”” și al unor cadre militare în rezervă din Forțele Aeriene Române.

„Istoria aviației românești este una plină de izbânzi. Noi, românii, avem cu ce ne lăuda: i-am dat lumii pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă. Înaintea celui de-al doilea război mondial, un colectiv românesc a creat și produs celebrul IAR 80, un iute avion de vânătoare, cu nimic mai prejos decât celelalte avioane de luptă ale marilor armate. Și am avut piloți extraordinari în ce-al de-al doilea război mondial, da și după aceea, în vremuri de pace!

Întorcându-mă la inginerul și pilotul Aurel Vlaicu și la aniversarea celor 111 ani de la zborul deasupra Iașului nu pot spune decât că acest raid are puterea unui simbol. Faptul că ardeleanul Vlaicu a făcut din Capitala Moldovei una dintre primele localități românești survolate de mașina zburătoare demonstrează prestigiul de negăduit de care se bucura acest Iașul în acele vremuri. Un oraș modern, cu oameni civilizați și foarte curioși, mereu deschiși în fața noului.

Zborul deasupra Iașului din urmă cu peste un secol este o altă frumoasă poveste de-a noastră – scrisă de un ardelean! -, și pe care noi, ieșenii, suntem obligați să o transmitem generațiilor următoare.

Atâta vreme cât nu ne uităm poveștile și oamenii mari care le-au creat viitorul Iașului arată bine!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *