INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Prognoza hidrologică pentru luna Iulie

Prognoza hidrologică pentru luna Iulie

Luna iulie promite schimbări importante în regimul hidrologic al râurilor din România, conform ultimei prognoze emise de specialiștii Centrului Național de Prognoze Hidrologice. Într-o lună caracterizată de variații meteorologice semnificative, unele regiuni se vor confrunta cu riscuri crescute de inundații și scurgeri de suprafață, în timp ce altele vor înregistra debite considerabil sub medie.

Prognoza hidrologică detaliată

Specialiștii avertizează că debitele râurilor din mai multe bazine hidrografice vor atinge valori între 30-50% din mediile multianuale lunare, un nivel scăzut care poate influența negativ agricultura și aprovizionarea cu apă. Pe de altă parte, râurile din bazinele Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava și cursurile superioare ale Jiului și Bistriței vor înregistra un regim hidrologic între 50-80% din mediile normale, ceea ce reprezintă o ușoară creștere, posibil suficientă pentru a evita probleme majore de secetă în acele zone.

Zone cu risc ridicat

În contrast, râurile din bazinele Călmățui, Siret (cu excepția cursului superior al Bistriței), Prut mijlociu și inferior și râurile din Dobrogea vor avea debite sub 30% din medie, expunând aceste regiuni la riscuri ridicate de secetă și impacturi negative asupra ecosistemelor și agriculturii.

Atenționări de fenomene extreme

Cel mai alarmant aspect al prognozei este posibilitatea apariției episoadelor de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide în timpul ploilor torențiale. Aceste fenomene pot conduce la inundații subite, care sunt dificil de gestionat și pot cauza daune semnificative infrastructurii și proprietăților.

Măsuri de precauție și recomandări

Autoritățile locale și naționale sunt sfătuite să monitorizeze îndeaproape situația și să întreprindă măsuri proactive pentru a minimiza impactul acestor condiții hidrologice. De asemenea, populația din zonele predispuse la inundații ar trebui să fie pregătită și informația despre măsurile de siguranță în caz de viituri rapide.

Luna iulie se anunță a fi una de extremele hidrologice în România, cu variații mari între regiuni și riscuri asociate atât secetei cât și inundațiilor. Monitorizarea atentă a situației și o pregătire adecvată sunt esențiale pentru a naviga în siguranță prin provocările posibile ale lunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *