Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, și vicepreședintele Guvernului Spaniei, Yolanda Díaz Pérez, au semnat un Memorandum de Înțelegere la Madrid, marcând un moment semnificativ în cooperarea bilaterală pentru dezvoltarea economiei sociale. Acordul vine ca o expresie a angajamentului comun de a promova solidaritatea, inovația socială și incluziunea economică.
Obiectivele Memorandumului
Memorandumul vizează creșterea vizibilității economiei sociale, facilitarea accesului la finanțare, îmbunătățirea legislației și atragerea investițiilor. Prin acest acord, România se va inspira din experiența și practicile de succes ale Spaniei, considerată un model european în acest domeniu. În plus, parteneriatul își propune să creeze locuri de muncă de calitate și să integreze persoanele vulnerabile în piața muncii.
„România a avut o puternică tradiție în economia socială și îmi doresc să dezvoltăm din nou acest sector care să genereze noi locuri de muncă și să sprijine incluziunea persoanelor vulnerabile. Ne bazăm pe sprijinul Spaniei și vom elabora Strategia Națională pentru Economie Socială, dezvoltând standarde ocupaționale și sprijinind entitățile economiei sociale să acceseze piețele,” a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Conferința „Towards a Labour International” și combaterea decalajelor de gen
Ministrul român a participat, de asemenea, la Conferința „Towards a Labour International,” unde s-au abordat teme esențiale legate de eliminarea decalajelor de gen pe piața muncii și de promovarea egalității de șanse.
„Reducerea decalajului de gen este esențială. Prin politici publice ferme, oferim oportunități egale femeilor și susținem forme flexibile de muncă, precum telemunca și orele flexibile, pentru a permite echilibrul între viața profesională și personală. Este necesar să consolidăm egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru a preveni dezechilibrele economice și sociale,” a subliniat ministrul.