INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Trei zile dedicate în exclusivitate Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Trei zile dedicate în exclusivitate Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Municipiul Bârlad a organizat, în perioada 18-20 martie 2023, cea de-a XLII-a ediție a Zilelor „Alexandru Ioan Cuza, la Bârlad”, eveniment dedicat în întregime aniversării Domnitorului Unirii, născut la Bârlad pe data de 20 martie 1820.

Astfel, sâmbătă, 18 martie 2023, la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” a debutat cea de-a XIV-a ediție a concursului de cultură generală „Alexandru Ioan Cuza și Bârladul”, adresat elevilor de gimnaziu și liceu. În urma analizei lucrărilor prezentate, Marele Trofeu, secțiunea „Liceu”, a fost adjudecat de către Liceul Tehnologic „Petru Rareș” iar la secțiunea „Gimnaziu” s-a impus Școala gimnazială „Vasile Pârvan.

Duminică, pe 19 martie 2023, cu începere de la ora 10.00, la Cercul Militar Bârlad, a fost inaugurată o expoziție de numismatică cu tematica „Alexandru Ioan Cuza, Unirea și Bârladul”. Evenimentul a fost precedat de un simpozion național, organizat de prof. dr. Oltea Rășcanu Gramaticu, cu debut de la ora 11.00, organizat în Sala „Alexandru Ioan Cuza”, din clădirea Primăriei Bârlad. Au participat, în calitate de invitați de onoare, nume de referință ale istoriografiei și cercetării istoriografice, cum ar fi prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași și membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Dumnitru Vitcu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, prof. univ. dr. George Enache, de la Univesitatea „Dunărea de Jos”, Galați și dr. Aurica Ichim, de la Muzeul Național „Regina Maria”, Iași.

În fine, pe 20 martie 2023, de la ora 11.00, în fața Cercului Militar, la bustul Domnitorului, cu sprijinul Garnizoanei Bârlad și al Protopopiatului Bârlad s-a desfășurat un ceremonial militar și religios, urmat de alocuțiuni și depuneri de buchete de flori. La eveniment au participat, alături de conducerea Primăriei Municipiului Bârlad, și elevi de la mai multe unități de învățământ locale, oameni de cultură și simpli cetățeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *