Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vaslui, a organizat astăzi simpozionul de istorie și cultură „Valori istorice și culturale bârlădene”. Ediția din acest an a fost dedicată lui Manolache Costache Epureanu, om politic născut la Bârlad, care a fost ministru în diferite guverne și de două ori șeful guvernului de la Iași înainte de Mica Unire, iar după unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească, a fost în două rânduri prim ministrul României.
Cine a vorbit în cadrul simpozionului organizat la 200 de ani de la nașterea lui Manolache Costache Epureanu?
În cadrul simpozionului au vorbit istorici recunoscuți pe plan național, cum ar fi prof. dr. Cătălin Turliuc, prof. dr. Simion Alexandru Gavriș, prof. dr. Elena Monu, prof. dr. Mircea Mămălăucă și prof. Costel Pascaru, discuțiile fiind moderate de Luigi Cozma.
„Manolache Costache Epureanu este una dintre personalitățile care fac cinste Bârladului și județului Vaslui. Este cel care s-a remarcat cel mai mult în perioada formării statului modern român. A fost membru fondator a două partide care au devenit tradiționale pe scena politică. S-a școlit în Germania, fiind unul dintre puținii politicieni români din epocă care a deținut titlul de doctor în științe. A fost martor la mișcarea revoluționară de la 1848, participând activ la adunarea națională de la Blaj, din 3-15 mai 1848, semnând programul revoluționar de la Brașov, privind abolirea privilegiilor boierești și unirea Moldovei cu Țara Românească. A lucrat la prima Constituție a României Moderne, fiind desemnat de regele Carol I să se ocupe de adoptarea acesteia la 29 iunie 1866”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la eveniment.
Manolache Costache Epureanu a decedat pe 7 septembrie 1880, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Bârlad. Primul ministru de atunci, Ion C. Brătianu, a decretat funeralii naționale, la care au participat reprezentanții Casei Regale, ai Parlamentului, ai Guvernului, ai partidelor politice, ai armatei și ai autorităților locale.