INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

A noua zi de război în Ucraina. Cea mai mare centrală din Europa, lovită de bombardamentul Rusiei / Zelenski: „Trebuie să împiedicăm Europa să moară” 

Am intrat în cea de-a noua zi a războiului din Ucraina. Bombardamentele au continuat și noaptea trecută în principalele orașe ale țării. Rușii au lovit inclusiv zona centralei nucleare Energodar din Zaporijie, stârnind panică la nivel mondial.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat vineri într-o declarație „acțiunile iresponsabile” ale președintelui rus Vladimir Putin, care pot „amenința direct securitatea întregii Europe”, după bombardarea unei centrale nucleare de către forțele ruse în Ucraina, notează AFP.

UPDATE 08.47 Reuniune importantă a NATO. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va cere constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România

UPDATE 08.35 Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse.

UPDATE 08.05 Vicepreşedintele american Kamala Harris ar putea veni la Bucureşti și la Varşovia în zilele următoare, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ucraina, confruntată cu invazia rusă.

UPDATE 08.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară: „Trebuie să împiedicăm Europa să moară”

Știrea inițială

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. „Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el, potrivit BBC. Preşedintele Ucrainei a discutat pe acest subiect cu Joe Biden şi Boris Johnson. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament „esenţial”. Incendiul a fost stins, conform anunţului Serviciilor de Urgenţă ucrainene, nefiind înregistrate victime.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *