INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Jandarmeria Vaslui: Peste 5000 de misiuni de ordine publică în 2023 pentru asigurarea siguranței cetățenilor

Jandarmeria Vaslui

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui a raportat că, începând cu anul 2023, efectivele sale au fost implicate în peste 5000 de misiuni de ordine publică, cu scopul principal de a asigura siguranța cetățenilor și menținerea păcii în comunitate.

Aceste misiuni au acoperit o gamă largă de activități, inclusiv manifestări cu public numeros și colaborări strânse cu forțele de poliție pentru menținerea ordinii publice. Peste 2000 de patrule mixte, alături de polițiști, și peste 2500 de patrule independente au fost desfășurate în timpul acestor operațiuni, iar rezultatele sunt semnificative.

În cadrul acestor misiuni, jandarmii au depistat 201 fapte penale, iar infracțiunea cea mai des întâlnită a fost furtul din societăți comerciale. De asemenea, au fost aplicate 2441 de sancțiuni contravenționale, 911 avertismente și 1530 de amenzi, în valoare totală de 529,050 lei. Aceste sancțiuni au vizat încălcări ale normelor de conviețuire socială, cum ar fi adresarea de injurii, consumul de alcool în spații publice, provocarea sau participarea la scandal și refuzul de legitimare.

Inspectoratul de Jandarmi Vaslui a acordat o atenție deosebită și asigurării ordinii publice la evenimente cu public numeros. Au fost efectuate 495 de astfel de misiuni, în care jandarmii au asigurat un climat pașnic și sigur la festivaluri precum „Open Camp” Vaslui, Dance-Fest Bârlad, „Motorfest” Bârlad și Vaslui, Hora din străbuni, precum și la zilele municipiilor Vaslui, Bârlad și Huși. Prin mobilizarea unui dispozitiv important de forțe de ordine și cooperarea cetățenilor care au respectat recomandările preventive, nu s-au înregistrat incidente majore de tulburare a ordinii publice.

Pe parcursul acestor manifestări, jandarmii au aplicat 120 de sancțiuni contravenționale, dintre care 48 avertismente și 72 amenzi, în valoare totală de 5300 de lei. De asemenea, au fost constatate 17 infracțiuni, inclusiv folosirea de materiale pirotehnice fără drept, deținerea de substanțe vegetale susceptibile a fi droguri de risc și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

De-a lungul acestui an, jandarmii au intervenit în sprijinul a celor în nevoie, răspunzând la 1391 de apeluri, fie la numărul de urgență „112”, fie direct la dispeceratul unității.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui a pus un accent deosebit pe asigurarea siguranței în instituțiile de învățământ preuniversitar. În conformitate cu Planul județean comun de acțiune, jandarmii au fost repartizați în 9 unități de învățământ. Ei sunt prezenți atât în incinta școlilor, cât și pe traseele de deplasare ale elevilor pentru a preveni evenimentele negative și pentru a asigura un climat de siguranță în instituțiile de învățământ. Totodată, personalul inspectoratului colaborează cu poliția în desfășurarea de activități preventiv-educative, pentru a crește conștientizarea elevilor cu privire la consecințele comportamentului antisocial și absenteismului școlar, precum și pentru a-i informa despre drepturile și obligațiile lor în timpul participării la diverse adunări publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *