INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

România investește în cercetare: Conferința programului Nucleu marchează un nou început

România investește în cercetare: Conferința programului Nucleu marchează un nou început

În perioada 30-31 mai, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România a desfășurat, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – extensia Bistrița, o conferință de anvergură dedicată prezentării programului Nucleu. Evenimentul a reunit pentru prima dată la Bistrița echipele de conducere ale institutelor naționale de cercetare-dezvoltare din întreaga țară, subliniind angajamentul ferm al României pentru consolidarea sectorului cercetării.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat importanța acestei inițiative: „Am alocat peste 600 de milioane de lei proiectelor de cercetare prin programul Nucleu în acest an, iar pentru perioada de finanțare 2023-2026 investim aproape 3 miliarde de lei în mințile sclipitoare ale cercetătorilor români.”

Conferința a servit nu doar ca o platformă de prezentare a investițiilor și a proiectelor viitoare, ci și ca un forum de schimb de bune practici între instituții cu profiluri de cercetare diferite. Această interacțiune transdisciplinară vizează optimizarea activității de cercetare și dezvoltare pentru a răspunde mai eficient provocărilor socio-economice actuale.

„Această conferință a funcționat ca un schimb de bune-practici între organizații care au activități de cercetare fundamental diferite, dar funcționează pe baza acelorași principii și se confruntă cu provocări similare. Dezbaterile din aceste două zile ne oferă o perspectivă clară asupra optimizării activității institutelor pentru a genera rezultate și soluții inovatoare pentru întreaga societate”, a explicat ministrul Ivan.

Programul Nucleu are ca scop principal creșterea capacității instituționale a institutelor naționale de cercetare-dezvoltare pentru a aborda problemele specifice fiecărui domeniu de activitate. Investițiile generoase subliniază prioritizarea cercetării și dezvoltării în strategia națională, punând bazele pentru un viitor în care România poate deveni un lider regional în inovație și progres tehnologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *