INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Un deziderat devenit realitate în Comuna Codăești: “Fapte, nu vorbe!”

Comuna Codăești

Într-o lume în continuă schimbare, în care transformările și problemele sunt la ordinea zilei, comunitățile locale se confruntă cu provocări unice. Din discuțiile avute cu o parte din cetățeni, am constatat că este din ce în ce mai evident că locuitorii din Comuna Codăești își doresc un primar care să înțeleagă nevoile specifice ale comunei și să se implice activ în dezvoltarea acesteia.

Pe Primarul Comunei Codăești, Doamna Anișoara Lupu, am găsit-o pe teren, discutând cu reprezentantul constructorului care amenajează trotuarele și pista de biciclete ce traversează satul.

Angajamentul neclintit al Primarului Anișoara Lupu față de Comuna Codăești se reflectă în fiecare inițiativă pe care a avut-o până acum și în planul său pentru următorii patru ani. Este mulțumită de faptul că a mobilizat echipa și că au atras fonduri europene și știe că aceste finanțări vor fi în continuare o șansă reală de reușită în privința investițiilor la nivel de comună.

Despre ce a făcut în mandatul trecut, despre provocări, despre reușite, dar și despre regrete și planuri pentru următorii patru ani, primarul comunei Codăești, ne-a vorbit deschis, sincer, cu acea hotărâre a oamenilor care n-au nimic de ascuns.

Am întrebat-o despre cum vede primul mandat în funcția de Primar al Comunei Codăești.

Reflectând asupra mandatului meu din anul 2020 până în prezent, consider că am desfășurat activități ce asigură transformare și progresul constant pentru comuna Codăești.

Ne-am concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii, pe dezvoltarea serviciilor comunitare, pe accesul la educație și cultură, ca drepturi fundamentale ale cetățenilor. Sunt mândră de progresul pe care l-am făcut împreună și sunt determinată să continuăm pe acest drum al dezvoltării.

Cum credeți că ar tebui să arate profilul unui primar dorit de comunitate?

Un primar autentic trebuie să fie un membru activ al acesteia, să cunoască localitatea și oamenii, să fie apropiat de nevoile și aspirațiile lor. El trebuie să fie disponibil pentru a asculta și a dialoga cu locuitorii, să fie deschis la sugestii și la critici, să încurajeze participarea acestora în procesul decizional și în implicarea civică, pentru suplinirea autorităților în rezolvarea problemelor comunității. un primar ideal trebuie să aibă o viziune clară și realistă pentru dezvoltarea comunității.

El trebuie să aibă în vedere situația economică și socială națională și județeană, să identifice problemele comunei și să propună soluții viabile și sustenabile, adaptate specificului zonei și contextului existent. De exemplu, un primar înțelept va promova proiecte de dezvoltare rurală, va susține educația și accesul la servicii de calitate în comunitate.

Un alt aspect important este capacitatea sa de gestionare eficientă a resurselor locale și accesarea de fonduri guvernamentale și europene. Un primar responsabil trebuie să fie un bun administrator, gospodar cum se spune. Care să aloce fondurile în mod echitabil și să implementeze proiectele în mod transparent și eficient. De asemenea, trebuie să colaboreze cu autoritățile județene și naționale, să caute parteneriate și finanțări externe pentru dezvoltarea comunității.

Nu în ultimul rând, un primar de localitate rurală trebuie să fie un ambasador al comunității sale. El trebuie să promoveze valorile și tradițiile locale, să reprezinte, prin prezența sa, tot ce are comuna mai de preț. Prin organizarea de evenimente culturale, primarul poate crea un sentiment de unitate și mândrie în rândul locuitorilor. Iar în jurul său să crească o echipă de oameni competenți și de bună credință, pe care să o promoveze mai mult decât pe sine.

Considerați că ați făcut tot ce depinde de Dumneavoastră pentru dezvoltarea comunei pe care o conduceți?

Există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri și, deși suntem mândri de ceea ce am realizat, sunt și momente de reflecție asupra a ceea ce ar fi putut fi făcut diferit sau ce încă urmează să fie realizat. Unul dintre regretele mele este că există încă proiecte și inițiative pe care nu le-am finalizat. Aș fi dorit, în mod special, să avansăm cu proiectele de modernizare a infrastructurii locale în unele zone ale comunei, să avem un iluminat public modern în toate satele componente, un mediu curat, parcuri și locuri de joacă pentru copii. Regretele pe care le am sunt stări constructive, practic, și nu voi renunța să duc planurile la bun sfârșit.

Ce v-ați propus să faceți în mandatul viitor? Care sunt urgențele și de unde veți obține fonduri pentru rezolavarea lor?

Fiecare lucru pe care mi-am propus să îl fac este o urgență. Mă va interesa în continuare calitatea vieții oamenilor pe care îi reprezint. Vom continua modernizarea infrastructurii rutiere și vreau să îmbunătățim accesul la servicii publice esențiale.

Precizez faptul că eu maximalizez toate posibilitățile Comunei Codăești. Bugetul local este mic, nu putem realiza investiții mari, și în plus autoritatea locală trebuie să țină cont și de partea de co-finanțare a proiectelor europene, și mai ales de cheltuielile neeligibile care, cumulate, reprezintă cheltuieli ale bugetului local. Deci ne bazăm pe fonduri naționale și europene, cum am făcut de altfel și în mandatul acesta: aplicăm și facem eforturi să atragem fonduri cât mai multe la nivelul comunei noastre.

Mai sunt câteva zile până la alegeri. Ce doriți să le transmiteți locuitorilor din comună?

În toate demersurile mele ca primar a fost transparență absolută față de consilieri și față de locuitorii întregii comune, i-am reprezentat onorabil, solicitând finanțări pentru toate nevoile identificate în comunitatea noastră. Sunt un om de cuvânt și mi-am onorat promisiunile față de cetățeni, folosind toate liniile de finanțare existente în ultimii ani, fie din fonduri europene fie din fondurile existente la nivel local și național. Am demonstrat că și Codăeștiul poate evolua frumos dacă se muncește cu responsabilitate.

Sunt legată sufletește de locul acesta și de oamenii care viețuiesc pe meleag codăeștean. De aceea, în noul mandat, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse. Consider că meritați condiții ireproșabile de viață și voi lupta pentru a nu vă dezamăgi. Sunt un om căruia îi pasă de oameni! Fapte, nu vorbe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *