INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Veterani – Eroul Ghiga I. Petru din Mânjești

Veterani - Eroul Ghiga I. Petru din Mânjești

La 1937, la şcoala din Dobârceni preda învăţătorul Ghiga I. Petru, fiu al satului, pe care-l găsim în documentele şcolii cu o cerere adresată prefectului judeţului Vaslui, ce poartă numărul 31 din 9 septembrie 1937, prin care solicita alocarea sumei de 5000 de lei necesară construirii unei magazii de lemne(1).

Despre învăţătorul Ghiga I. Petru ştim că s-a născut la 24 iunie 1908 şi a absolvit Şcoala Normală din Huşi, sesiunea iunie 1927. S-a căsătorit în luna octombrie 1931 cu Adela, care avea să-l urmeze la şcoala din Dobârceni ca „învăţătoare definitivă”, cum scria într-o cerere din 19 martie 1935 (2). Avea două fetiţe: Georgeta, de 9 ani, în clasa III-a şi Elvira de 7 ani în clasa I-a, când a plecat pe front pentru eliberarea Basarabiei.

A participat la luptele crâncene de la Ţiganca, unde a stat două zile şi două nopţi în tufişurile Prutului, unde s-a retras, trecând apoi Prutul pe o scândură. Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat de două ori: odată cu „Bărbăţie şi Credinţă” şi a doua oară cu „Virtutea Militară”.

În ziua de 23 august 1941 a fost rănit la piciorul stâng, cu distrugerea completă a muşchiului. După o internare de două zile într-un spital din Tiraspol, a fost urcat în trenul sanitar pentru a fi adus în ţară. Dar, în dimineaţa zilei de 27 august 1941, la ora 10, cu o jumătate de oră înainte de a ajunge la Chişinău, a murit în trenul sanitar. Se plănuia să fie înmormântat la Chişinău, dar la insistenţele comandantului lui, înv. V.Ropotă, originar din satul Secuia, a fost transportat până la Iaşi. De acolo l-a luat familia şi l-a înmormântat în cimitirul satului Dobârceni, în ziua de 31 august 1941.

Dumnezeu să-l odihnească pe el și pe toți eroii neamului, știuți și neștiuți!

  1. Arhivele Naţionale Vaslui, Fond Şcoala Dobârceni,f. 46
  2.  Ibidem, f. 39.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *