INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

[VIDEO] Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar la Constanța. Elicopterul plecat să-l caute s-a prăbușit, iar toți cei 5 militari salvatori au murit

MiG 21 LanceR

Autorităţile din Constanţa intervin, miercuri seară, după ce un avion MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene a dispărut de pe radar.

UPDATE 22.48 Mesajul ministrului Apărării:

Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.

UPDATE 22.33 Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spânu, a declarat:

“În cazul elicopterului care a plecat în căutare şi salvarea MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei cinci membri ai echipajului şi-au piedut viaţa. În continuare se execută operaţiunile de căutare-salvare pentru pilotul aeronavei MIG 21 Lancer, nu avem încă la acest moment confirmarea prăbuşirii şi nu avem detalii despre starea pilotului”, a afirmat Spânu.

UPDATE 22.15 Virgil Ristea, general de flotilă aeriană, a declarat:

”Cea mai probabilă condiție care a dus la această catastrofă, deși catastrofă înseamnă când a murit și pilotul și eu sper că pilotul s-a catapultat, este despre condiții meteo nefavorabile și anume despre condiții de givraj.

Givrajul se poate depune atât pe MiG-ul 21 și ce se întâmplă atunci: suprafața aerodinamică se schimbă, crește greutatea și se poate angaja în condițiile în care pilotul nu ia măsuri foarte rapid. La elicopter la fel, se pune strat de gheață peste palele rotitoare ale elicopterului, peste elice și chiar sunt condiții. Condițiile de depunere a givrajului la elicoptere sunt să fie temperatura la 0 grade și să fie o ușoară ninsoare.

Cel mai probabil givrajul la ambele aparate de zbor. Sunt șocat. În întreaga mea carieră nu am auzit niciodata în același timp să se producă o catastrofă și la avion și la elicopter. Două catastrofe simultan, este unic în istoria aviației române.”

UPDATE 21.55 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a confirmat pentru ZIUA de Constanța că toți cei cinci militari aflați în elicopterul de salvare au decedat. Pilotul din avionul MiG este căutat. Nu există informații despre starea lui.

UPDATE 21.39 Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

UPDATE 21.10 Comunicatul Ministerului Apărării:

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Textul inițial: Autorităţile din judeţul Constanţa au confirmat, miercuri seară, că s-a înregistrat un ”incident aviatic”, fără a preciza natura acestuia.

Sursa citată a menţionat doar că informaţiile vor fi oferite de către reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Din primele date, un avion militar ar fi căzut. Nu se cunoaşte deocamdată zona în care s-a produs incidentul şi dacă există victime. Ministerul Apărării nu a oferit deocamdată detalii.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *